Hvordan hænger stress og rosacea sammen?

feb 27, 2022

Hvordan hænger stress og rosacea sammen?

Rosacea er en autoimmun hudsygdom, der påvirker mere end 14 millioner mennesker alene i USA. Sygdommen er mest almindelig hos lyshudede individer og omtales ofte som den keltiske pest. Symptomer findes i ansigtet og er opdelt i 4 undertyper. Den første form udvikler rødme og opblussen i området over kinder og næse, oftest i et mønster, der ligner en sommerfugl. Hyppige angreb efterlader ofte sprængte blodkar i kinder og næse. En anden undertype er papler og dybe bylder, som kan forveksles med acne, men der er nogle tydelige forskelle. Den tredje undertype, almindeligvis kendt som port, svulmer vævet på næsen og over tid deformerer næsen permanent uden behandling. Den fjerde undertype er irritation af øjet, der forårsager rødme og svie i øjet, som normalt diagnosticeres som blepharitis. Den underliggende årsag til rosacea er ukendt, men der er klare tendenser, der tyder på, at livsstil kan have stor betydning.

 

Alvorlig stress kan forværre autoimmun sygdom og derfor rosacea. Det er lige meget, om din stress er udløst af for mange timers arbejde og for lidt hvile, af et hårdt psykisk miljø, såsom usunde forhold, eller af de krav, du stiller til dig selv. Langvarig stress er en meget belastende tilstand for kroppen, og uanset hvilken undertype eller undertype du har, kan det forværre din rosacea. Stress skaber ofte en ond cirkel med dårlig søvn, dårlig kost, for lidt hvile og mental stress. Det er vigtigt at overveje at behandle alle fire problemer. Tag et kig på dine søvnvaner og se, hvor god du er til at give dig selv og din krop tid til at lande og forberede dig på søvnen. Sover du i et mørkt, stille, og i en behagelig temperatur?

 

Kroppens balance i relation til stress

Hvad med en sund kost? Du kan følge almindelige kostråd for at reducere sukker og mættet fedt og øge kostfibre og frisk frugt og grøntsager. Hvis du ikke orker at spise frugt, så kan du måske få en smoothie? Erstat en rugbrødsmad med en fransk hotdog på en tank eller en burger under kørslen.

Hvordan behandler du dig selv og din hjerne egentlig – som en maskine? Har du nogensinde spekuleret på, hvor mange timer om ugen eller dagen der virkelig er meningsfuldt for dig at arbejde hårdt og “blive ved”? Prioriterer du at have fritid og stunder, der virkelig er afslappende, eller tror du, det bliver stjålet fra din positive indsats. Hvis du har svært ved at balancere det, kan det være en mulighed at finde en stresscoach eller finde en bog eller podcast om emnet. Det kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad der virkelig er sundt og normalt. I en tid, hvor mange mennesker altid er inspirerede og produktive på sociale medier i en tid, hvor mange fantaserer om deres perfekte liv, kan det være en god idé for de fleste at få en fornemmelse af, hvordan deres rigtige arbejdsliv er.

Det er også vigtigt at koble fra dit sind, du ved at du skal holde din telefon og alle andre spændende enheder væk fra dig og lade tankerne hvile ind imellem – men har du gjort det?

Ikke alene giver det dig mulighed for at få en sundere krop og et mere afbalanceret sind – det giver faktisk smukkere hud.

Kunne du godt tænke dig at lære mere om rosacea, så kan du læse meget mere på Maya Viksjøs blog: mayaviksjo.dk