Kan indlægssåler hjælpe imod nedsunken forfod?

mar 18, 2022

Kan indlægssåler hjælpe imod nedsunken forfod?

Træning, træning og atter træning. Det er altid sundt og naturligvis en rigtig god idé for kroppen, men har man også brug for tid til at udføre sine vanlige aktiviteter, vil et indlæg i fodtøjet kunne gøre en betydelig forskel når man lider af det, som i folkemunde kaldes for nedsunken forfod eller forfodsnedfald (på latin hedder det pes planus transversus). En kvalitetsindlægssål kan sammen med øvelser og træningen være en løsning på at afhjælpe og lindre på den fysiske og mekaniske belastning, som opstår i foden som årene går. Mange oplever symptomer på en nedsunken forfod som snurren eller følelsesløshed i foden. Følelsen af, at foden sover eller en fornemmelse af at gå rundt på en irriterende hård pude kan være andre. Nogle siger ofte, at følelsen af, at ens knogler i foden trykker direkte mod underlaget, er yderst ubehageligt og smertefuldt.

En indlægssål kan faktisk gøre en kæmpe forskel

En uhensigtsmæssig fodstilling igennem mange år samt fodtøj, som har klemt eller sat foden i en ukorrekt og uhensigtsmæssig stilling, kan resultere i en nedsunken forfod. Det behøver altså ikke kun være noget, som ”de ældre lider” af og som man derfor blot skal acceptere. Allerede midt i livet kan mange mærke, at fodballen kan blive øm når man står, går eller løber. Hvis man indsætter en indlægssål i sit fodtøj, kan man aflaste det belastede område under forfoden og dermed bedre kunne holde til forskellige fysiske aktiviteter igen.

 

Pelotte, puder og pinsler

Diskussionen kan blive lettere ophedet, når fagfolk drøfter om en kunstig indsats i indlægssålen er en fordel eller ulempe. Ofte vil sener og muskler under fodballen trænge til at blive strakt ud og brugt i modsætning til at låse dem fast med en kunstig pude (pelotte) op under foden. Man risikerer nemlig, at muskler og sener under foden blive ”dovne” og slappe, hvis de er låst fast og dermed bliver tilstanden kun værre med tiden.