Gode råd til dig der ikke kan sove

apr 2, 2021

Gode råd til dig der ikke kan sove

Søvn er rigtig vigtig for vores krop. Vores hjerne kan ikke fungere på den lange bane, hvis vi ikke får nok søvn. Vores humør bliver også påvirker af det i negativ retning, så hvad gør man når man ikke kan sove, og hvad kan årsagerne til den manglende søvn være.

 

Manglende søvn skyldes oftest at vi glemmer at gå i seng. Der er lige et afsnit der skal ses på Netflix, det er her at alenetiden uden børnene er, når de er puttet. Derfor kan vi komme for sent i seng og egentlig opleve at vi er kronisk trætte hele tiden. Voksne har brug for ca. 7-8 timers søvn. Kvinder endda lidt mere end mænd. Børn har brug for meget søvn fordi de udvikler sig og vokser og deres behov varierer efter deres alder.

 

Noget andet der kan stjæle din søvn er alkohol, kaffe og chokolade. Alle 3 gør at der dannes mindre af hormonet melatonin i kroppen. Melatonin er det hormon i hjernen der får dig til at sove, og har du for lidt af det kan du heller ikke sove.

 

Vi har også et indre ur i kroppen der arbejder for os. Det har det bedst med regelmæssighed og er ikke så glad for at vi står tidligt op i hverdagene og sover længe i weekenderne, hvor vi er kommet alt for sent i seng. Vores indre ur kan bedst lide, at vi står op og går i seng på det samme tidspunkt hver dag. Du kan godt opleve om sommeren at du har mere energi og har lyst til at komme i seng meget senere. Det hænger sammen med at det er mere lyst og derfor giver dig mindre lyst til at sove. Sørg dog for alligevel at komme i seng, da din krop har behov for et sted mellem 7-8 timers søvn.

 

Lys fra mobiltelefonen, tv-skærmen eller computeren er også et problem. For det blå lys herfra mindsker og hæmmer dannelsen af dit søvnhormon melatonin og gør derfor at du har sværere ved at falde i søvn. Derfor er det en god vane at undgå skærmtid 1 time før sengetid. Det vil gøre at du kan falde hurtigere i søvn.

 

Stress er en af de største årsager til at vi ikke kan sove. Nogle får tankemylder inden de skal sove, fordi de ligger og tænker over hvad det er de skal nå i løbet af dagen i morgen. Selv om det ikke er fysisk stress, så opfatter kroppen alle de her bekymringstanker som et faresignal. Det gør at kroppen bliver frisk og klar til at handle på en fare, selv om der ikke er nogen, når du ligger i din seng. En måde at slippe bekymringerne på, kan være ved at have en notesbog ved sengen, hvor du skriver alle de ting du skal huske eller bekymrer dig om ned og beslutter, at du først ser på dem næste dag.