Velvære på arbejdspladsen

maj 12, 2021

Velvære på arbejdspladsen

Du kender det måske selv? Du dyrker yoga, spiser sundt og tager dit helbred seriøst. Men når du er på arbejde, kan du komme til at sidde stille mange timer ad gangen, hvilket kan være roden til mange smerter og dårligdom i fremtiden. Det er derfor vigtigt, at du er bevidst omkring hvad du kan gøre for at undgå fremtidige skavanker.

Så hvad kan du egentlig gøre? Undgå at sidde ned i mere en halv time ad gangen. Med et hæve sænkebord får du muligheden for at stå op, og mere kræver det sådan set ikke. Hvis du står op i 3 eller flere timer om dagen, så svarer det til at løbe 3 marathonløb igennem et år. Samtidig mindsker du også chancen for rygproblemer og musearm.

 

Du kan også gøre meget ved at lave stående øvelser. Dine skuldre og ryg er de mest belastede zoner under en arbejdsdag ved skrivebordet, og meget af det kan undgås med aktivering. Som udgangspunkt er det en god ide, at aktivere ens muskler hver gang man rejser. Så hvis du skal på toilettet eller skal hente en kop kaffe, så sørg for at svinge armene og strække ryggen. Så kan du gøre meget for din velvære både nu og i fremtiden.

 

Men! Du kan heller ikke stå op hele tiden, og alle har naturligvis brug for at sidde ned. Men selvom det ikke er optimalt i længere perioder, kan du gøre meget ved at investere i en ergonomisk kontorstol. Før du gør det, skal du være opmærksomme på en række ting. Til at starte med, spiller din højde en vigtig rolle. For at få det maksimale ud af en kontorstol, er det afgørende dine ben kan nå jorden, mens dine knæ er bøjet i en 90 graders vinkel. Så hvis du er lavere end gennemsnittet, fx 165 og ned, eller højere end gennemsnittet, typisk 190 eller over, så skal du være særlig opmærksom på siddehøjden.

 

Samtidig er det værd at undersøge hvilke funktioner kontorstolen har, som udgangspunkt er der en række funktioner som vil være anbefalingsværdige, hvis det er en kontorstol som skal kunne bruges en hel arbejdsdag. Sædedybde justering giver en vigtig funktion, som giver brugeren mulighed for at undgå at stoppe blodtilførslen til nedre ben og fødder. Synkronvip er også en god funktion, hvor brugeren kan vippe sædet, mens ryggen følger med, således har brugeren altid den rette support til ryggen. Sidst men ikke mindst skal man overveje armlæn. De giver brugeren mulighed for at hvile armene, hvilket er vigtig for afslapning af skuldrene. De kan dog være til gene for nogen, som foretrækker at hvile armene på skrivebordet. Alt dette er selvfølgelig også betinget af et budget, hvorfor det kan være nødvendigt at gå på kompromis med nogle funktioner, men hvis man har disse funktioner, kan man gøre meget for ens velvære.