Yoga og osteopati

apr 22, 2021

Yoga og osteopati

I osteopatien er bevægelse essentielt. Er kroppen ikke i bevægelse, eller har man nedsat bevægelighed i dele af kroppen, vil det medføre kompenseringer andre steder i kroppen. Det vil tilmed mindske blodcirkulation og normale helingsprocesser i det område hvor kroppen har nedsat bevægelighed. Den manglende bevægelighed kan f.eks. være opstået efter inflammation, traumer(fysiske og psykiske), operationer osv. Så har man nedsat bevægelighed et sted i kroppen, vil osteopaten anvende osteopatiske teknikker til at genvinde den manglende bevægelighed.

 

Herudover har kan yoga være at rigtigt godt supplement til den osteopatiske behandling. Både yoga og osteopati arbejder med kroppen som en helhed, og de øvelser som yoga repræsenterer har alle til fokus at øge bevægelighed i muskler, led og bindevæv. Inden for osteopatien, har vi meget fokus på patienterne bliver så smidige, som overhovedet muligt i brystkassen – det samme har yogaen fokus på.

Yoga kan tilmed hjælpe personer med, at øge sin kropsforståelse og kropskontrol og derigennem øge mængden af bevægelse, som kroppen føler sig tryg ved at udføre, uden at hjernen siger stop. En øget kropsforståelse har i flere studier vist sig at være smertelindrende.

 

På samme måde som osteopatien arbejder med balance i nervesystemet, gør yogaen det også. I bund og grund handler det om at tæmme der sympatiske nervesystem. Det er det vi populært kalder ”fight and flight-mode”. Hvilket vi kalder kroppens alarmberedskab. En tilstand vi er i når vi er stressede, dyrker sport, skal præstere på job eller når vi er angste. I denne tilstand heler og fordøjer vi dårligt, da energien bliver brugt i vores muskel-skelet system, og ikke f.eks. omkring organsystemet. Det er sundt at være i ’alarmberedskab’ i kortere tid ad gangen, men formår vi ikke at komme ud af denne tilstand, er det decideret skadeligt for samtlige systemer i kroppen.

Det modsatte af det sympatisk nervesystem er det para-sympatiske nervesystem. I denne tilstand, som typisk opnås når vi sover eller er på en lang ferie, regenererer kroppen bedst. Dvs. her skal kroppen ’rydde op’, og balancere fysik og psyke efter at have været i den sympatisk tilstand. Ved den osteopatiske behandling og ved yogaen, er målet at bringe kroppen i homeostase (balance). Derfor supplerer de to ting hinanden forbløffende godt.

 

Andre metoder til at tæmme der autonome nervesystem, kan f.eks. være ved hjælp af mind-fulness, massage eller velvære-aktiviteter.

 

Hos Osteopaterne i Skanderborg og Horsens har vi god erfaring med at supplere vores behandling med yoga. Vi ser at patienterne opnår en hurtigere bedring når vores behandling suppleres med yoga 2-3 g/ugl. Er man nybegynder, anbefaler vi altid at man starter på holdtræning med instruktør, men er man erfaren udøver, kan yoga godt udføres på egen hånd derhjemme.

Ønsker du at vide mere om Osteopaterne i Skanderborg og Horsens, kan du læse om os på www.osteopaterne.nu