Respekter madpyramiden

maj 30, 2021

Respekter madpyramiden

Alle danskere kender madpyramiden efterhånden: spis masser af fuldkorn, frugt og grønt, spis mindre kød, spis mere fisk og drik masser af vand for din sundhed. Men eftersom flere danskere har mere travlt i deres hverdag og andre ting de hellere vil spare op til, går det ud over deres valg af mad og det går ud over deres sundhed.

Men at spise sundt har aldrig været nemmere og billigere end nu. Med flere tilbud om madvare leveret lige til døren, bliver det ikke nemmere at ”handle ind”. Og da man selv vælger hvad der bliver leveret til døren, har man også mulighed for at vælge sundt.

Vælg sundt og nemt

At vælge sundt skal ikke nødvendigvis betyde at man skal lave de komplicerede retter man ser fitness-typerne lave på de sociale medier. Tværtimod er det nemt at lave nem og lækker mad af frugt og grønt og det fremmer din sundhed.

Især frugt er rigtig nemt, da det er en nem snack til madpakken, der giver sukker og energi til at komme igennem dagen. Grønt er også nemt at putte med i madpakken, så som agurke- eller gulerodsstænger.

Hvis man bestiller maden gennem en leveringsservice, så skal man ikke bruge tiden på at handle ind, og derved kan bruge den ekstra tid på at lave lidt ekstra lækker mad. Med en frugt- og grøntkasse leveret, får man mulighed for nemme og sunde måltider. Du kan læse mere om kasser med billig frugt og grønt her.

Men hvad med resten af madpyramiden?

En stor del af madpyramiden er netop frugt og grønt, men hvad med de andre kostråd? De er stadig relevante at følge, især delen med mindre kød, for din sundhed.

Eftersom flere og flere hopper med på de vegetariske og veganske måltider, bruges der endnu mere grønt i vores diæt. Igen er der problemet med de komplicerede måltider, men sådan behøver det ikke at være. Der er grønne alternativer til de normale danske retter som vi kender dem.

Kød kan erstattes af grønt i mange tilfælde, der findes opskrifter på grøntsagsfrikadeller, boller i karry med plantebaseret boller, og andre kendte, populære måltider. Grunden til at man hellere vil erstatte kød med grønt og ikke erstatte fisk, er fordi fisk indeholder omega-3 fedtsyre, som ikke findes i planter. Disse fedtsyrer er især godt for ens hjertehelbred.

Og hvad så med fuldkorn? Når alt kommer til alt, så er fuldkornsprodukter også plantebaseret, da det kommer fra de forskellige kornsorter. Men her lyder anbefalingen at undgå hvidt brød, hvilket som sådan også er plantebaseret. Dette skyldes at fuldkorn ikke alene holder dig mæt i længere tid fordi det indeholder mere fiber, det indeholder også mindre kalorieholdigt end hvidt brød, og dermed har mindre chance for at lede til overvægt.